Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Magneto

Το πιο θλιβερό όλων δεν είναι πως θα πεθάνουμε μια μέρα, αλλά πως θα πάψουμε να νιώθουμε, θα πάψουμε να αγαπάμε. Αυτό σίγουρα είναι μια "τραγωδία", ιδίως όταν γνωρίζουμε τους λόγους που αγαπήσαμε, τους λόγους που το δέντρο μέσα μας γέννησε ένα ολόκληρο δάσος για να χωρέσει όλο και περισσότερη αγάπη. Γνωρίζουμε όμως τους λόγους; Έχουμε τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε την αληθινή αγάπη;

Αγάπη είναι κάτι και την ίδια στιγμή είναι όλα. Αγάπη είναι η προϋπόθεση για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Αγάπη είναι να κοιτάς κάποιον στα μάτια και να ξέρεις πως δίνεις την ψυχή σου για εκείνον. Αγάπη είναι ό,τι ξεκινάει από μέσα κι όχι ό,τι ξεκινάει από ό,τι φθείρεται, καταναλώνεται και αναλώνεται.

Αγαπώ σημαίνει ξεκουράζω,  δίνω χωρίς να μου ζητηθεί, γιατί τότε έχει αξία το δόσιμο , η προσφορά και ό,τι άλλο δίνει φως.Αγαπώ σημαίνει προβληματίζομαι, συμπαραστέκομαι, διασκεδάζω, απολαμβάνω, είναι το σύνολο καθορισμένων και αόριστων εννοιών. Είναι το συγκεκριμένο, είναι η λεπτομέρεια και εκείνο το δεδομένο που σέρνει μια ανασφάλεια μέσα του, ίσα για να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ έρωτα και πάθους.

Αγάπη σίγουρα δεν είναι η "ταμπέλα" που αγωνιωδώς παλεύουν να προσδώσουν στη σχέση τους οι περισσότεροι εκεί έξω επειδή έχουν μόνο αυτήν (την ταμπέλα και τίποτα άλλο). Η εποχή του εύκολου σαρκικού και συναισθηματικού καταναλωτισμού σε συνδυασμό με το "ανέφικτο" του μοναδικού, του απόλυτου , του ένα, οδηγεί στην μη διεκδίκηση αυτού που πραγματικά έχει ανάγκη η ψυχή μας. Ακόμη και στα μάτια των εύκολων, των ρηχών συμπεριφορών διακρίνεις την βαθιά ανάγκη για την εύρεση της "ηρεμίας", της αγκαλιάς που θα σε νυχτώσει και σε ρυτιδιάσει. Έτσι καταλήγουμε να αποδομούμε την ανάγκη μας, να πείθουμε τους εαυτούς μας πως δεν είναι για εμάς τέτοιοι έρωτες και αγάπες και να σηκώνουμε το δάχτυλο να κρίνουμε εάν τυχόν προσπέσει στο βλέφαρο μας κάτι από αυτά τα "ανέφικτα" που ονειρευόμασταν κι εμείς σαν παιδιά. Φτάνουμε στο σημείο να χτίζουμε τη σημαντικότητα μας επιδεικνύοντας "κουλ" συναισθηματικούς τρόπους , άμυνες και έναν τρόπο ζωής που θα ανατιμήσουμε όταν γεράσουμε μετρώντας μία μία τις ρυτίδες μας.

Καταρχάς, για να την βιώσει κανείς οφείλει -προφανώς- να μην φοβάται να μείνει μόνος έως ότου την συναντήσει. Οφείλει να μην αγαπήσει ομορφιές, φιλοδοξίες, τραπεζικούς λογαριασμούς, πτυχία κι ό,τι άλλο είναι συνυφασμένο με το "φεύγω από την ουσία". Αγαπώ σημαίνει αποζητώ τον  πυρετό που μου προκαλεί ο άλλος και δεν διαμαρτύρομαι εναντίον της αταξίας που με βυθίζει. Αγαπώ σημαίνει πως δίνω σημασία που με ξυπνάς για να ετοιμαστώ για τη δουλειά και που έρχεσαι να με πάρεις μόλις σχολάσω με το αυτοκίνητο για να μην ταλαιπωρηθώ κι είναι λόγος για να σε αγαπώ. Αγαπώ σημαίνει πως μου αρέσει να  μου μιλάς για τους πιο βαθείς σου φόβους και τις πιο βαθιές σου ανασφάλειες κι εγώ να είμαι εκεί για να τα εξαλείψω, να τα αγκαλιάσω, να μην κουραστώ και να μην ενισχύω. Αγαπώ είναι να αρρωσταίνουμε μαζί κι ο ένας να αναλαμβάνει τη σούπα κι ο άλλος το τσάι και στην ανάγκη να μπεις μαζί μου στην εξέταση που θα σε κάνει να ιδρώνεις πιο πολύ από εμένα που θα την κάνω. Αυτές οι στιγμές αγγίζουν υψηλούς δείκτες στους παλμογράφους και δεν μπορούν παρά να προωθούν την αγάπη.

Αγαπώ σημαίνει σφηνώνομαι στο πιο απαίσιο ρούχο μου γιατί ξέρω πως σου αρέσει, σημαίνει ακούω με στωικότητα ό,τι σε προβληματίζει  και σου κρατώ το χέρι όταν φοβάσαι ακόμη κι αν προσπίπτει σε παράλογους προβληματισμούς. Αγαπώ είναι να σηκώνεσαι στη 1 τη νύχτα και να ζητάς να πάτε για ποτό, να τραβάς τον άλλον μες στο πλήθος και να του λες "σ αγαπώ", έτσι ακούραστα, πηγαία και δίχως να τον ρωτάς να του αγοράζεις κάτι να φάει γιατί είναι νηστικός κι εσένα σε νοιάζει το πώς είναι ο άλλος. Σε αφορά, τι τρώει, τι σκέφτεται, τι ανάγκες έχει, τι επιθυμεί, τι λαχταρά και τι του λείπει. Αγαπώ είναι κι όλες εκείνες οι στιγμές που δέχεσαι τη συγγνώμη του άλλου κι ας μην άξιζε στη συμπεριφορά του… μα εσύ έχεις κιόλας ξεχάσει το γιατί σου την ζητάει, και κάθε που περνάτε μια λεωφόρο σου σφίγγει δυνατά το χέρι. Αγαπώ σημαίνει θέλω τα πάντα να τα κάνω μαζί του, αν δεν υπάρχει εκείνος λείπει κάτι στην εικόνα και μου χαλάει ο πίνακας της ζωής μου. Αγαπώ είναι κι όταν έχει μείνει ένα μπιφτέκι και προσποιείσαι τον χορτάτο για να το φάει ο άλλος κι εσύ χορταίνεις. Αγαπώ σημαίνει οργίζεσαι με τον άλλον, γιατί οι απαιτήσεις σου από εκείνον είναι υψηλές και οι εκπτώσεις δεν χωράνε. Όταν αγαπάς θα βρεθείς  σε κατάσταση εμπόλεμης ζώνης ακούγοντας ή λέγοντας αδιανόητα σκληρά λόγια μέχρι να ξεθωριάσει η επήρεια του θυμού που θα καταλάβεις, θα πέσουν οι συγγνώμες στο τραπέζι και τα 5ωρα θα γίνουν 3ωρα ανυπόφορης οργής μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς. Όταν αγαπάς δεν θα εγκαταλείψεις με όσες κουβέντες κι αν σου πέσανε βαριές, εκεί θα ξεσπάσεις κι εκεί θα ξεδιπλώσεις όλον σου τον εαυτό κι όχι σε κάποιον που λες πως αγαπάς αλλά αδιαφορείς για το πού είναι, τι κάνει, με ποιον συναναστρέφεται. Βέβαια αυτή είναι η μόδα της εποχής λόγω του ό,τι είναι πιο εύκολο να μην βαθαίνει η αγάπη κι ο έρωτας. Αγαπώ είναι επίσης, να ξεπερνάς τις διαφορές που σε χωρίζουν κι η αγάπη να εισχωρεί ακόμη πιο βαθιά που να ξεπερνά τις προσδοκίες σου. Αγαπώ σημαίνει πως δεν αναπολώ το παρελθόν μου, γιατί υπάρχει ο άλλος, εκείνος που έψαχνες χτίζοντας έτσι ένα παρελθόν γεμάτο από εκείνον. Αγαπώ σημαίνει δεν κατσιάζομαι μα δίνομαι ολόκληρος μέχρι και την τελευταία μου αναπνοή.

Διατυπώσεις που καίνε τα χείλη, που γιορτάζουν στη σφαίρα της συνειδητοποίησης πως αυτό ζεις ή που οδηγούν στην τρέλα όταν φοβάσαι να παραδεχθείς ακόμη και σε εσένα πως αυτό έχεις ανάγκη-όσο κι αν γίνεσαι δεικτικός όπου το συναντάς. Είναι κύριο γνώρισμα των ανθρώπων "όσα δεν φτάνουν" να τα εξισώνουν με το μη αναγκαίο και το μη επιθυμητό.
Η αγάπη σπάει τη ζωή στα δύο και βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ αυτών, που λειτουργούν σαν ένα. Είναι καιρός να μάθουν οι άνθρωποι -όχι απλώς να αγαπούν- αλλά και να αναγνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους που λεν ότι αγαπούν. Ίσως η ουσία βρίσκεται πρώτα εκεί κι έπειτα στην υγεία. Τι να την κάνεις μια ζωή μες στην (οργανική) υγεία, όταν η ψυχή διψά και ασθενεί;

Κατάλαβες τώρα τσόγλανε γιατί το τραγουδάει αυτό ο "Αρχηγός" στον νέο album;


23 σχόλια:

 1. Συμφωνώ,συμφωνώ,συμφωνώ!
  Γιατί όπως λέει και ο Καζαντζάκης :
  ''Μα στην αγάπη είναι ένας.Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα.Δε ξεχωρίζουν.Το εγώ κι εσύ αφανίζονται.Αγαπώ θα πει χάνομαι…''
  Καλημερίζω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Μανώλο που αγαπήσαμε, με τα υπέροχα κειμενά του!

  Θα σου εκφράσω όμως μια απορία μου, μην τη πάρεις όμως σαν προσωπική επίθεση. Ωραία όλα αυτά που γράφεις και λες (γιατί σ' έχω ακούσει να τα υποστηρίζεις και στις συζητήσεις μας έξω από το blog) αλλά γιατί δεν ψάχνεις λοιπόν αυτό που θες να βρεις και αναλώνεσαι δεξιά και αριστερά; Τι κερδίζεις και ποιές ανάγκες σου καλύπτεις έτσι;

  Για να έχεις αυτές τις σκέψεις σημαίνει πως έχεις ερωτευτεί, έχεις δώσει και έχεις πάρει πράγματα. Στο έχω ξαναπεί μην χαραμίζεσαι και μην πετάς την αγάπη που έχεις να δώσεις σε κάποιο άτομο. Και μιλάω πολύ συγκεκριμένα, και είμαι σίγουρη πως αυτό σου το κείμενο δεν έχει να κάνει με την ανάλυση του τραγουδιού που ανέβασες, αλλά είναι κατάθεση ψυχής γι' αυτόν τον "τσόγλανο" (ή μήπως "χόμπιτ") που αναφέρεις. Που αν σε διάβαζε θα έτρεχε ακόμα και από την άλλη άκρη της γης να σε ξαναβρεί και να είναι μαζί σου!

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη, εγώ είμαι το Χόμπιτ, αλλά όχι ο τσόγλανος. Αυτός είναι άλλος. Πάντα τον διαβάζω, ακόμη και όταν δε σχολιάζω. Είναι πολύ μεγάλη ιστορία και γι' αυτό δεν μπορώ να τρέξω κοντά του. Όσο και να το ήθελα. Τουλάχιστον, όχι τώρα. Το ξέρει. Όλα τα ξέρει και γι' αυτό θα έπρεπε να αυτοαποκαλείται τσόγλανος, ασχέτως που δεν το κάνει :)

   Να μου τον προσέχεις, όσο είστε μαζί και να του κρατάς σφιχτά τα λουριά. Το χρειάζεται το μαζεματάκι του.

   Διαγραφή
  2. Καλέ παρεξήγησες, δεν είμαστε μαζί! Τι λουριά να του κρατήσω και τι να μαζέψω; Άσε που κάθε φορά που τον πετυχαίνω έξω, όλο και με διαφορετική κοπέλα είναι. Γι' αυτό έκανα και το άνωθεν σχόλιο. Πως γίνεται να μιλάει και (πραγματικά) να υποστηρίζει τέτοιες απόψεις και από την άλλη να αναλώνει τον εαυτό του δεξιά και αριστερά.

   Αν δεν κατάφερες να τον μαζέψεις εσύ που είναι ερωτευμένος μαζί σου μην περιμένεις από άλλους! Χαχαχα, Πάντα έτσι ήταν; :P

   Φιλιάαα!

   Διαγραφή
  3. Όχι, όχι.. δεν παρεξήγησα. Δεν πίστεψα ότι είσαστε "μαζί". Άλλωστε, δε νομίζω να ήσουν μαζί του και να του έκανες τέτοια σχόλια. Απλά, όταν βγαίνετε να μην τον αφήνεις να ξεφεύγει.
   Ναι, πάντα έτσι ήταν. Κωλόπαιδο του κερατά. Τον αμάζευτο έχει.

   Διαγραφή
  4. Χαχαχα σκέψου δηλαδή πως συμπεριφέρεται μαζί σου που θα είναι και πιο άνετος! Μάλλον περιμένει να τον στρώσεις! Σταματάω όμως γιατί θα διαβάσει και θα μας βρίσει θα λέει πως τον κράζουμε.

   Καληνύχτα!

   Διαγραφή
  5. Δε στρώνει με τίποτα σου λέω. Το προσπάθησα, δεν ωφελεί ;) Κάποια στιγμή θα τον ωριμάσω όμως, πού θα μου πάει;
   Καλό βράδυ.

   Διαγραφή
  6. Μωρέ ώριμος είναι στο μυαλό, στη συμπεριφορά είναι σαν πεντάχρονο! Κανονικά νηπιαγωγό θέλει όχι γυναίκα, αλλά που να τη βρούμε; :P

   Διαγραφή
  7. Ελενη δεν εχετε πολυ δουλεια σημερα και ασχολεισαι μαζι μου ε; Μιλας και με την απο πανω σου για ωριμοτητα... Ενταξει μη της βαλεις μονο το σωληναριο της οδοντοκρεμας αναποδα γιατι κολλαει ο εγκεφαλος της και σε πρηζει. Και προσοχη οταν περπατατε γιατι μπορει αν πατησει λαθος πλακακι να ξαναγυρισει πισω απο εκει που αρχισε για να ξανακανει σωστα τη διαδρομη.

   Διαγραφή
 3. Ήδη τα έγραψες όλα για την αγάπη και τα βρίσκω όλα, τόσο, μα τόσο αληθινά.
  Άφησέ με, όμως, να προσθέσω και κάτι προσωπικό:
  Αγαπώ σημαίνει, επειδή ο αγαπημένος μου είναι ένα βήμα πριν τη νεφρική ανεπάρκεια και πρέπει να κόψει το αλκοόλ, το κόβω κι εγώ, έτσι, για συμπαράσταση. Χωρίς να μου ζητηθεί.
  Αγαπώ σημαίνει το In love, in love, I love, you love, I laugh, you love I move, you move and one more time with feeling.
  Αγαπώ σημαίνει το I love, you love, I laugh, you love
  We saw each other in heart and all the stars have splashed and splattered 'cross the ceiling.
  Στην τελική, αγαπώ μπορεί και να σημαίνει μόνο το We saw each other in heart.

  Ευχαριστώ για αυτή σου την ανάρτηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Black Rose

  Καζαντζακης; Παλι καλα... γιατι το τελευταιο διαστημα εχει γεμισει το internet κατι αποφθεγματα απο μια που υπογραφει ως "Ρενε" (Γαλλιδα μαλλον ή Ασπροπυργιωτισσα) μαλιστα στο ενα εχει ολοκληρο στιχο απο τραγουδι του Παυλου Παυλιδη! Μαλλον θα της το εκλεψε ο κερατας. :P

  @ Ελενη

  Ο καθενας κανει τις επιλογες του και κρινεται βαση αυτων. Τουλαχιστον δεν πουλαω σκηνικα "λοβ φορεβερ και η παραλια δωρο" για ενα πηδημα.

  @ Ανωνυμος

  Τσογλανος, κωλοπαιδο και τα λουρια σφιχτα μαλιστα... ετσι εξηγειται λοιπον οτι παντα μου γαβγιζουν τα σκυλια απο την μπουρζουαζια.

  @ Αρτιστα του βωβου

  Παω στοιχημα οτι ο Αρχηγος αυτα τα γραφει για να ριχνει γκομενες! Σου απανταω και στην προηγουμενη αναρτηση, γιατι ανοιξες ωραια κουβεντα και μπορω να μιλαω ωρες για τον Κειβ (και καποιους αλλους), εχουμε πολλα κοινα "κολληματα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όοοοοχι, εγώ σου έχω απαντήσει στην προηγούμενη ανάρτηση!
   Και ναι, παρά το χάσμα των γενεών που μας χωρίζει, νομίζω ότι ένα-δύο, ίσως και τρια-τέσσερα κοινά κολλήματα, τα έχουμε!
   Τώρα, δεν ξέρω για ποιό λόγο τα γράφει αυτά ο Αρχηγός, εμένα πάντως με καθηλώνουν! Μέχρι και που θα με έριχνε, μη σου πω!

   Διαγραφή
 5. Αυτή τη Ρενέ την έχω πετύχει πολλές φορές σε αναρτήσεις κάποιων και μάλιστα στην αρχή, σκέφτηκα, ποιά είναι αυτή ρε πούστη μου, που την ξέρουν όλοι και δεν την έχω ακούσει εγώ? Πίστευα ότι κάτι έχω χάσει και τόσα χρόνια είχα τη λάθος μόρφωση και ανάγνωση. Τελικά, δεν είχα χάσει τίποτα, προφανώς είναι άλλη μία που πιστεύει ότι μπορεί να γίνει Γώγου. Καλημέρεεεεςςς :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Black Rose Ρενα τη φωναζουν στο χωριο της γι' αυτο δεν την καταλαβες! Πιστευουν ανθρωποι οτι μπορουν να γινουν σαν την Γωγου; Φανταζομαι μαλλον θα εννοεις το παρτσακλο που υποδοιοταν στο "μια τρελη οικογενεια"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε καν εκεί δεν τη φτάνουν όλες οι ''Ρενέ'' του κόσμου!!!
   Α ρε και να ζούσε η Μαλβίνα η λατρεμένη τώρα, να έβγαινε και να έλεγε ''φακάτοι και ανάφτρες μου, πήξαμε από το καρακιτσαριό εδώ μέσα''. Σμούτς ;-)

   Διαγραφή
  2. Black Rose αν και με τη Μαλβινα πολιτικα δεν τα πηγα ποτε καλα, σε καποια αλλα θεματα ηταν πολυ μπροστα για την εποχη της, πρεπει να το παραδεχτω.

   Διαγραφή
 7. Έλα βρε Μανώλη που παρεξηγείσαι, σε πειράζουμε!

  Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι ρε Ελενη παρεξηγηθηκα και δε μπορουσα να πιω και το τελευταιο μπουκαλι μπυρας απο το δευτερο κασονι χθες!

   Διαγραφή
 8. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσεις να διαβάζεις Άρλεκιν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Baladeur δε διαβαζω Αρλεκιν απο παραμυθια μονο Τομ Ρομπινς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο "Αρχηγός" για αυτό είναι αρχηγός. Γιατί τα λέει τόσο σωστά και ωραία ;) Αγάπη για όλους. Όσους τολμάνε τουλάχιστον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μα η αγάπη είναι κάτι που ισχύει στον απειροελάχιστο κόσμο μιάς γήινης ύπαρξης, που σε σύγκριση με το σύμπαν και τις αέναες μεταβολές του, είναι ασήμαντη και αβέβαιη υπόθεση για την συμπαντιακή κλίμακα. Πόσο σημαντική είναι άπαξ και φύγουμε ΚΑΙ από εδώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Mahler76

  Ειπα και με την κουμπαρα σου, γραφει τετοια πραγματα για να ψαρευει γκομενακια... εδω εχει πηδηΣει το κοντοπουτανο την Καιλι Μινογκ. :P

  @ Heliotypon

  Αν ολα αυτα τα εγραψες για να με τρολαρεις, τα καταφερες δεν καταλαβα τιποτα απ' οσα ειπες! Αλλα για να μη φανω χαζος μιας και γραφεις πρωτη φορα εδω μεσα, θα απαντησω πως "η αγαπη ειναι ελεφαντας" που εχει παιξει η Δημητρα Ματσουκα και εμεις τον εχουμε παιξει με τη Δημητρα! :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή