Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Η μέθη του Έρωτα

Θα σου εξηγήσω γιατί τσαντίζομαι εγώ μαζί σου και γιατί νευριάζεις εσύ μαζί μου.
"Κάποια ζευγάρια είναι απλώς αχάριστα. Δεν καταλαβαίνουν τη ζωή τους. Πόσο τυχεροί είναι. Έχουν ο ένας τον άλλον."
Δεν μιλώ για εκείνα τα ζευγάρια που ο έρωτας είναι μια συμφωνία. Συμφωνούν στην ανάγκη του να νιώσουν. Έχουν πείσει τον εαυτό τους γι' αυτό από πολύ νεαρή ηλικία. "Πρέπει να ερωτευθώ", αφού ερωτευθούν "πρέπει να μου λείπει", "να είμαι παντού μαζί του". Περνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα κι αποζητούν τη  μετάβαση, "Ήρθε η ώρα της σκάλας". Ανεβαίνεις σκαλί. "Πρόταση γάμου", χαμένη στις τυπικότητες και ο αυθορμητισμός πάει για λουκουμάδες στη γωνία. Αφού έχεις τακτοποιηθεί επαγγελματικά, στεγαστικά, ηλικιακά, έχεις βρει το απάγκιο-σάρκα όπως σου κάνει κι όχι όπως το έχεις ονειρευθεί, περνάς στο στάδιο οικογένεια. Μια συμφωνία τακτοποιημένη  με ένα σώμα που λειτουργεί εκτονωτικά και ως ασφαλής πυξίδα. Όχι πάθη, όχι εντάσεις. Εξάλλου, στο γάμο του ανωτέρου σου, του συγγενή σου, του φίλου σου, χρειάζεσαι έναν/μια συνοδό. Μετά από λίγα χρόνια καταντούν αντίπαλοι από σύντροφοι/σύμμαχοι και μες στα άγχη και τους σκοπέλους καταλήγουν στην απόσυρση του γάμου, αντιμετωπίζοντας το σαν μια φυσική εξελικτική διαδικασία. Διαζύγιο. Συναινετικό στην καλύτερη. Eξάλλου, ο έρωτας που ποτέ δεν έτρεξε χέρι-χέρι ανάποδα στην Εθνική πώς περιμένει να έχει τα γεράματα για να διηγηθεί; Έλα όμως που εγώ χαίρομαι να τελειώνουν τέτοιες σχέσεις. Να τελειώνει η σύμβαση στο συναίσθημα.  Άλλο υποχώρηση, άλλο συμβιβασμός.Άλλο έρωτας, άλλο συμφωνία.
"Έχουμε μπερδέψει έννοιες και θέτουμε λανθασμένες προτεραιότητες. Καριέρες που αγκαλιάζουν τα πόδια τη νύχτα, μοναξιές να τυλίγουν τα σώματα και ευκαιριακές αναζητήσεις."
Δεν είναι τυχαίο μες στον απέραντο συγχρονισμό του κόσμου, που χαρακτηρίζεται η εποχή που ζούμε, ως εποχή της ξεπέτας, του "ό,τι κάτσει", "ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε". Λίγο πολύ, όλοι "ζηλεύουμε" εκείνους τους άλλους έρωτες που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς. Όλοι τρέχουμε να τους θαυμάσουμε και να πούμε "αχ θέλω κι εγώ". Είναι εκείνοι οι έρωτες που ζητούν και τα δίνουν όλα. Είναι οι έρωτες που απαξιώνουν τον ενικό αριθμό και οι λογομαχίες τους καταλήγουν σε μια από κοινού υποχώρηση.

Τους αφορά το πώς νιώθει ο σύντροφος τους σε γενικότερο πλαίσιο, αγωνιούν για την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα, λαχταρούν να κάνουν κοινές παρέες, θαυμάζουν και δεν διανοούνται την απόσταση. Δείχνουν αξιοπρέπεια στο μαζί και κυρίως στα λάθη. Ακόμη και σε αυτά υπάρχει αξιοπρέπεια. Εξάλλου, σε μια διαμάχη βλέπεις καθαρά το μέσα σου αλλά και το μέσα του άλλου. Βλέπεις το με πόσο σεβασμό σε αγγίζει. Εσένα και τη σχέση. Είναι εκείνοι που δεν αποζητούν να ενισχύσουν το εγώ τους κι αύριο μεθαύριο δεν θα αναλωθούν σε κρεβάτια πολυτελείας για μια βραδιά. Είναι εκείνοι που αποζητούν να γεράσουν μαζί. Το βλέπουν, το νιώθουν, τους ξεπερνά. Κι επειδή τον έρωτα, αυτόν τον αληθινό που με εσωτερικό κόπο κρατιέται, δεν τον συναντά κανείς και πολλές φορές στη ζωή του, ζήτημα αν θα είναι ΜΙΑ... καλό θα ήταν να μην τον πάει για τηγανίτες και μετά να του φέρει το πιάτο στο κεφάλι. Ας τον αγγίξει τρυφερά, ας κλειστούν στην δική τους αιωνιότητα κι ας κάνουν παιδιά που θα μυηθούν σε έναν τέτοιο κόσμο. Στον κόσμο της αγάπης, του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας. Όσο για τους άλλους; Όσοι δεν γνωρίζουν γιατί είναι μαζί ας μάθουν να ζουν χώρια. Θα κάνουν καλό πρώτα στον εαυτό τους και κατ' επέκταση στην κοινωνία. Η προσωπική κατάσταση του καθενός έχει κοινωνικές προεκτάσεις.

Και τελειώνω όπως άρχισα. Είναι πολύ τυχερός όποιος έχει βρει ένα ζευγάρι μάτια να λιώνει γι'αυτά και να λιώνουν γι'αυτόν. Από μέσα προς τα έξω και αντιστρόφως.


 "Κάπως οφείλουμε να ομορφύνουμε τον κόσμο μας. Ας ξεκινήσουμε από την καρδιά."
ΥΓ. Αρνούμαι κατηγορηματικά πως δεν υφίσταται η ύπαρξη τέτοιων ερώτων. Υπάρχουν κι οι ύφαλοι αλλά μέσα δεν τους αγγίζουν, τόσο βαθιά όσο είναι η δική τους ψυχή και τα δικά τους θεμέλια. Απλώς ο κόπος που δεν κάνουμε, οι ευκολίες που μας ορίζουν ως οράματα και χαρακτηρίζουν τις συμπεριφορικές και τις διαθέσεις μας, οδηγούν στο να μην επιτυγχάνουμε εύκολα στον προσωπικό τομέα. Μια συζήτηση με το μέσα μας, ίσως να αποβεί χρήσιμη. Όπως αρνούμαι με όλους τους τρόπους το "οι πραγματικοί έρωτες δεν φορούν νυφικά". Μα αν δεν τα φορέσουν αυτοί; Τότε ποιοι; (σχηματικό η αναφορά στο νυφικό. Δεν πιστεύω στους γάμους με τη συμβατική έννοια, ούτε και στο ότι ο έρως έχει φύλο.)

ΥΓ.2 Δε θα δέχθω τον χαρακτηρισμό του ρομαντικού. Εξάλλου, αγαπώ τον τρομοκράτη Bernard Mickey Wrangle στον "Τρυποκάρυδο" του Tom Robbins, όπως και τους ταραχοποιούς επαναστάτες του Kerouac. Είναι εκείνοι που πιστεύουν πως θα αλλάξουν τον κόσμο και στο τέλος το κατορθώνουν.

Κατάλαβες τώρα;

24 σχόλια:

 1. Γι αυτό λέω συνέχεια "Χωρίστε ρε μαλάκες" όταν βλέπω ζευγάρια να κρατούνται μόνο και μόνο επειδή ΠΡΕΠΕΙ να παντρευτουν και να κάνουν οικογένεια σύντομα. Επειδή "ε, που να βρεις άλλον-η τώρα;" "Πρέπει να έχω κι εγώ μια σχέση".
  Επίσης στην πρώτη παράγραφο θα πρόσθετα και το γνωστό "και τι θα πει ο κόσμος άμα δεν έχω σχέση/δεν παντρευτώ/δεν κάνω οικογένεια κτλ"

  Πρόεδρας ΑΠΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aχ βρε Μανώλη μου, τι ωραία που τα λες. Συμφωνώ και μπορώ να ομολογήσω πως τέτοιες συμπεριφορές συνήθως έχουμε εμείς οι γυναίκες. Έχουμε ένα άγχος να καταφέρουμε τα πάντα, αλλά δυστυχώς διαλέγουμε τους λάθος ανθρώπους δίπλα μας. Ίσως να είναι και φόβος, τι να πω;

  Αν αυτές τις σκέψεις σου καταφέρνεις να τις κάνεις και πράξεις στη ζωή σου, τι να πω; Σου βγάζω το καπέλο και η κοπέλα που θα είναι δίπλα σου θα είναι πολύ τυχερή.

  Φιλιά Ελένη! Γράφεις πολύ ωραία στο έχω πει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Προεδρος ΑΠΙ

  Κοιτα λιγο πολυ ολοι εχουμε τα κομπλεξ μας, δε θα κατσω να κατακρινω κανεναν ουτε τις επιλογες του. Το κειμενο το εγραψα χθες το βραδυ αυθορμητα απο ενα προσωπικο περιστατικο. Η κυνικοτητα μου πολλες φορες με κανει μαλακα σε ανθρωπους που δεν πρεπει.

  @ Eλένη

  Την καλησπερα μου! (:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μια χαρα πρεπει να τους μιλας ετσι..
  Ελένη? Δεν είναι μόνο ότι γράφει ωραία, και πολλά άλλα τα κάνει ωραία :)


  Σε φιλώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχα! Για πες...

   Ελένη

   Διαγραφή
  2. Είναι πολύ προσωπικά.. Πάντως, το αγόρι μου είναι υπέροχο :)

   Διαγραφή
 5. Πάντως έχεις ένα θέμα με το κόκκινο αν κρίνω απο τις φωτογραφίες εε; ;)

  Ακόμη να το δεις αυτό το e-mail; :(

  Ελένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάλι καλά που δεν είσαι ερωτευμένος ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Ελένη

  Ναι εκτος απο γαυρος ειμαι και φετιχιστης θελω η γυναικα να φοραει κοκκινα εσωρουχα! :P

  @ mahler76

  Τι σημασια εχει ειμαι δεν ειμαι; Το ιδιο κανει... και ο καθενας σε διαφορετικα κρεβατια. Αρα να 'χαμε να λεγαμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καταπληκτικός!!!
  Εύγε συνάδελφε ερωτευμένε!

  Ο έρωτας είναι για να τον ζεις και όχι για να τον κοιτάς με τα κυάλια. Δυστηχώς θέλει πολύ θράσος για να ρίξεις από πάνω σου το χιτώνα του καλού παιδιού και να αφαιρέσεις όλα αυτά που σε στοιχειώνουν καθημερινά, αυτή την θαλπωρή της δεδομένης σχέσης που οοοοουυυαχχχ χασμουρήθηκα, είναι τόσο βαρετή και απελπιστικά κουραστική τώρα πια ...
  Κι εγώ μαζί σου!

  ΕΡΩΣ ή θάνατος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Βρε τρελοκομείο, έχεις κοπέλα και μας το κρύβεις; :D

  Έγιναν αποκαλύψεις σήμερα γι' αυτό τόσα "κόκκινα" και δε εννοώ την κοπέλα με τα εσώρουχα. Χαχαχα. Το μαρτύρησε η Ανώνυμη παραπάνω.

  Να είστε ευτυχισμένοι παιδιά, να ζείτε τον Έρωτά σας στο μέγιστο.

  Ελένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν είμαι η κοπέλα του. Αυτός όμως πάντα θα είναι το αγόρι μου. Ελένη, είναι ελεύθερος και πολύ ωραίος..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπερδεμένη ιστορία μου ακούγεται με κακό τέλος ή χωρίς αρχή.

   Δεν είναι και ο Μανώλο εδώ να πάρει θέση.

   Να προσπαθήσετε βρε παιδιά άμα αγαπιέστε τόσο. Και όπως έγραψε και στο κείμενο να τρέξετε ανάποδα στην εθνική. Αλλιώς θα μείνετε στη θεωρία. :(

   Ελένη!

   Διαγραφή
 11. Δε θα μπορούσες να με έχεις καλύψει περισσότερο. Πολύ όμορφα τακτοποιημένες σκέψεις, και εξαιρετική απόδοση αυτών που λίγο πολύ όλοι σκεφτόμαστε (ή έστω, πολλοί). Και δεν θα μπορούσα να μη σε χαρακτηρίσω ρομαντικό, ακόμα και αν απαρνιέσαι τον χαρακτηρισμό. Ο τρομοκράτης του "Τρυποκάρυδου", και οι επαναστάτες του λατρεμένου Κερουακ, είναι εξαιρετικά παραδείγματα ρομαντισμού. Εξάλλου, όλοι όσοι επωμιζόμαστε ιδέες που έχουν ως στόχο την αλλαγή του κόσμου, ένα ρομαντισμό τον κρύβουμε (ιδιαιτέρως όσοι υποστηρίζουμε "σκληροπυρηνικά" μέσα, κατα τη γνώμη μου).
  Άρτιο κείμενο. Συνέχισε, φίλε μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Isocratis

  Φιλε μου καλως ηρθες, γενικα ολες οι επαναταστασεις χρειαζονται εναν Ερωτα, αλλιως δεν εχει νοημα να αλλαξεις κατι.
  You And Me Against The World που ελεγαν και οι motorcycle boy ή nothing else matters που ελεγαν οι Metallica. Eυτυχως μετα το περασμα 1/4 του αιωνα καταλαβα καποια πραγματα, απο μια καλη δασκαλα που με εστρωσε ή προσπαθησε.

  @ Ελενη

  Οτι πει ο "αρχηγος Κουιμπι" (βλ. Aνωνυμος) αυτος τα ξερει ολα, του χρωσταω και πολλα συν τοις αλλοις, εχουμε ανοιχτους λογαριασμους.

  @ Rockmantic

  Το κακο ειναι ειναι πως πηξαμε στη θεωρια στις πραξεις υστερουμε, μενουμε θεατες στην ιδια μας τη Ζωη, την ωρα που εμεις οι ιδιοι την καταστρεφουμε γιατι φοβαμαστε τις συνεπειες των επιλογων μας. Θελει αρχιδια να πεις "Αστο να σκασει ρε μαγκα αφου αυτη ειναι η φαση, γαμω το κεφαλι σου."
  Χαιρομαι αν σου αρεσε το κειμενο. Καποτε μου ειπαν να μη βουταω τις χιλιοειπομενες ατακες μου απο το κεφαλι μου, αλλα να κλεισω τα ματια και να λεω αυτα που σκεφτομαι. Να που επαληθευονται λοιπον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εγώ χωρίς να ξέρω την ιστορία σας λέω να αφήσετε τα πείσματα και να ξεπεράσετε τις όποιες δυσκολίες έχετε και να γίνετε ζευγάρι.

  Και εσύ βρε ανώνυμη, αφού τον θες τόσο πολύ γιατί δεν πρωτοτυπείς και να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση; Εδώ έφτασες στο σημείο να παραδεχτείς πως είναι το αγόρι της ζωής σου.

  Παιδιά όλα καλά θα πάνε μεταξύ σας, τη μυρίζομαι εγώ τη "χημεία", στο τέλος θα καταλήξετε μαζί να μου το θυμηθείτε! Άντε και με το καλό κουμπάρα σας! χαχαχα :)

  Ελένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ελενη..... καλημερα! Δεν εχουμε καλη μνημη, ξεχναμε ευκολα! (:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλημέρα, προσπαθείς ν' αποφύγεις την κουβέντα μου φαίνεται. Πες τα μπας και βρούμε λύση, τόσα μυαλά εδώ πέρα κάτι θα κάνουμε.

  Ελένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ελενη μην αγχωνεσαι εσυ. Ολα καλα θα πανε στο τελος η αγαπη παντα νικα! Σιγα μην αφησω να τη φαει ο ανεγκεφαλος εγκεφαλος της. (:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μανώλη πολύ όμορφα αυτά που λες. Δείχνεις πως είσαι έναν άνθρωπος που δεν φοβάται να μιλήσει για τα συναισθήματα του. Είναι σπάνιο αυτό για τις μέρες μας, ειδικά για εσάς τους άντρες που το παίζετε λίγο πιο "σκληροί".

  Είναι σπουδαίο πράγμα να παραδέχεσαι ευθέως ότι αγαπάς έναν άνθρωπο. Και ίσως γι' αυτό σε θεωρεί και η κοπέλα το αγόρι της ζωής της!

  Φιλιά Ελένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Οι μεγαλοι ερωτρες ειναι αυτοι που δεν ζουμε μαζι τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Tina λαθος κανεις... οι μεγαλοι ερωτες συνηθως ειναι μαζι! Αν δεν ειναι μαζι τοτε μαλλον δεν ειναι μεγαλοι. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ετσι νομιζα και γω...
  Ο μεγαλος ερωτας ειναι "απιαστος" και σπανιος, δεν μπορεις να τον εχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή